GRAN KANARIJA

Gran Kanarija – trečia pagal dydį sala, kuri priklauso Ispanijai. Gran Kanarijoje yra labai daug vietų, kurias rekomenduočiau aplankyti tiems, kurie yra išsiilgę unikalios gamtos grožio. Viena iš vietovių – Palmitos parkas. Šiame parke galima ne tik pasivaikščioti po 200 rūšių kaktusų giraitę, palmių alėjas, stebėti ir klausytis 1500 egzotiškų paukščių, aplankyti nuostabiausių pasaulyje drugelių paviljoną, orchidėjų namus. Čia vyksta ir gyvūnų pasirodymai: papūgų, erelių, delfinų. Tiesiog kasdien gyvas, nuolatos dinamiškas ir besikeičiantis gamtos kampelis, kuris nepalieka abejingų, sužavi ir mažus, ir suaugusius parko lankytojus. Dar viena vieta, kurioje galima išvysti būrį krykštaujančių vaikų ir aktyvių vandens pramogų išsiilgusių suaugusiųjų -tai vandens parkas Aquasur, kuriame gyvena net ir jūrų liūtai.

   

  

Salos  sostinėje Las Palmas, įkurtoje 1478 m., išlikę nemažai viduramžių statinių, kuriuos galima išvysti senamiestyje, dar vadinamame Vegueta. Būtina aplankyti gotikos-neoklasicizmo laikotarpio Katedrą, pastatytą 1497 m., Kolumbo namą, esantį gražiausioje pirmųjų salos gubernatorių rezidencijoje ir saugantį istorines Kolumbo epochos relikvijas, Kanarų muziejų, kurio ekspozicijos atspindi iki ispaniškąjį salų kultūros periodą. Šioje miesto dalyje išlikę ir amžių istoriją menantys gyvenamieji namai – originalūs senosios architektūros pastatai su uždarais vidiniais kiemeliais ir balkonais iš Kanarų pušų medienos.

  

Visa sala yra suskirstyta į mini regionus. Maspalomas – didžiausias kurortas Gran Kanarijos pietinėje dalyje. Šis kurortas garsėja ilgais, auksiniais smėlio paplūdimiais, esančiais tarp didžiulių kopų, mėlyno horizonto fone.  Kopos yra saugomos kaip gamtos draustinis, čia negalima jokia statyba. Vakariniame kopų pakraštyje stovi švyturys, išsirikiavę moderniausi viešbučiai. Čia taip pat rasite prabangiausias parduotuves, stilingus barus ir restoranus, bei Aqua Ocean Club diskoteką.

  

Playa del Ingleses – vienas iš seniausių kurortų, vadinamasis „Anglų paplūdimys“. Kurorto pavadinimas ir kilo nuo pirmųjų anglų jūreivių, atvykusių į šią vietą. Čia laukiami visi – šeimos su vaikais, nudistai, medaus mėnesiu besidžiaugiantys jaunavedžiai, minios viengungių ir homoseksualų porelės. Viešbučiai – kiekvienam pagal „kišenę“. Kurorte yra per 300 restoranų ir 50 diskotekų. Gausu parduotuvių, kuriose galima įsigyti įvairių suvenyrų, parfumerijos, alkoholinių gėrimų. Taip pat galite aplankyti populiarų pramogų centrą – Yumbo.

 

Tokios gamtos įvairovės tokiame nedideliame plote niekur kitur pasaulyje nerasite. Iš šiaurės į pietus driekiasi 33 gamtinės teritorijos. Intensyvios žmogaus veiklos spaudimą sala jautė kelis šimtmečius. Šiandien čia įsteigtas biosferos rezervatas, kurio atskiroms teritorijoms suteiktas skirtingas aplinkos apsaugos statusas: draustiniai, gamtiniai parkai, parkai, mokslui svarbios vietos, gamtos paminklai…ir tai suteikia dar vieną galimybę turistams, kurie domisi gamta ir pageidauja leisti laiką aktyviai, o ne tik kaitindamiesi saulėje ar ilsėdamiesi Kanarų salų paplūdimuose.

Vienas geriausių būdų pažinti salą – ją apkeliauti. Tad galite išsinuomoti automobilį ar kitą Jums priimtiną transporto priemonę ir pasileisti į pažintinę kelionę. Jei neteko prieš tai važiuoti siaurais kalnų keliukais, patirsite tikrai ekstremalių pojūčių.

  

  

Pavalgyti rekomenduočiau sustoti į vietos kaimelį. Kanarų virtuvei būdingi patiekalai iš vietinių produktų: šviežios žuvies, ožkienos, kiaulienos, tropinių vaisių ir daržovių. Vienas svarbiausių ir labiausiai paplitusių patiekalų -garnyras prie mėsos – bulvės su kailinukais („papas arrugadas“). Tai švarios su lupenomis sūriame vandenyje virtos bulvės (verdama tol, kol išgaruoja visas vanduo, o bulvės paviršius pasidengia druskos kristalais).

Nors daugelis Kanarų salų restoranų siūlo įvairių šalių patiekalus, galima rasti ir tik šioms saloms būdingų tradicinių.

  

Dar keletas tradicinių patiekalų:

Conejo al samorejo – patiekalas iš triušienos ir pomidorų, puikiai derantis su „papas arrugadas“.

Caldo de Pescado – žuvies sriuba.

Sancocho – troškinta žuvis, dažniausiai ešerys, su saldžiomis ir įprastomis bulvėmis.

Vieja sancochada – jūros karšio troškinys.

Desertai:

Bienmesabe („jis man skanus“) – desertas gaminamas iš migdolų, citrinų žievelės, cukraus ir kiaušinių.

Helado de gofio – gofio ledai iš kepintų miežių, kukurūzų ir kviečių.

Mus de gofio – gofio pudingas.

Gėrimai:

Ron Miel – medaus romas.